ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Κανένα χαράτσι σε εργαζόμενους και άνεργους

προκύρηξη που μοιράστηκε απο την ανοιχτή πρωτοβουλία ανέργων στην απεργιακή πορεία στις 19/10

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αρχίσει η έκδοση και αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος, μαζί με το χαράτσι του κεφαλικού φόρου της εφορίας, έρχεται σε μια περίοδο που λαμβάνονται τα πλέον αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα, τα οποία οδηγούν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και κατά συνέπεια στη συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια και ανέχεια όλο και περισσότερων νοικοκυριών. Σε αυτά ακριβώς τα κοινωνικά κομμάτια στρέφεται το κράτος για να εισπράξει καινούριους φόρους για την υποτιθέμενη αποπληρωμή του χρέους, ενός χρέους για το οποίο καμία ευθύνη δεν έχουν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι φτωχοί που τώρα καλούνται να πληρώσουν.

Κι αν σε όλους αυτούς θα σταλεί το χαράτσι της ΔΕΗ, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δε θα το λάβουν ποτέ. Από το ειδικό τέλος ακινήτων απαλλάσσονται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, οι πρεσβείες και το 35% των κοινόχρηστων χώρων των ξενοδοχείων. Επίσης ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ! (Στις 13/09/11 το προεδρείο του ΣΕΒ συναντήθηκε με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου και ζήτησε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις βιομηχανίες. Δύο μέρες αργότερα, στις 15/09/11 ο υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε στη βουλή ότι από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται και οι βιομηχανίες).
Από την άλλη δεν εξαιρούνται από την φοροεπιδρομή ούτε και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) που κι αυτοί ακόμα καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι, έστω και με χαμηλό συντελεστή, αφού πρώτα περάσουν από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών για να αποδείξουν στο κράτος την κακή οικονομική τους κατάσταση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της στις 7/10/11, η ΔΕΗ θα αυξήσει κατά 19% τα τιμολόγιά της από την 1η του νέου χρόνου, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενέκρινε τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ για μία συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Ο ωμός εκβιασμός του κράτους για διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι είναι άλλο ένα κομμάτι στο ψηφιδωτό που στήνεται από το κράτος υπό την καθοδήγηση τρόικας-ΔΝΤ και σκοπό έχει να τρομοκρατήσει ακόμα περισσότερο όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας. Πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι από την αρχή του χρόνου οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η άμεση απειλή να μείνει το σπίτι χωρίς ρεύμα, δηλαδή χωρίς ψυγείο, κουζίνα, θέρμανση και άλλα στοιχειώδη αγαθά για τη διαβίωση μας και ο φόβος πολλών από εμάς ότι η ζωή μας θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εξαθλίωσης, είναι το μεγάλο όπλο του κράτους σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, που συμπληρώνεται με την άθλια προπαγάνδα των ΜΜΕ για δήθεν συλλογική ευθύνη όλων μας, αφεντικών και εργατών, πλούσιων και φτωχών και την ανάγκη της ‘’εθνικής συστράτευσης’’ για να ‘’σωθεί η χώρα’’.

Κι αν τα όπλα του κράτους είναι ο φόβος, οι εκβιασμοί και οι απειλές, το δικό μας όπλο απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι άλλο από την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το χαράτσι, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δήλωσαν αυθόρμητα μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα, της ΓΕΝΟΠ, ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες, ότι ‘’με κάθε τρόπο και μέσο θα εμποδίσει την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους ακινήτων, όπως και την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώνουν, ενώ θα εμποδίσει και την εκτέλεση διακοπής ρεύματος από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων’’.
Την Τετάρτη 12/10/11 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τη συμπαράσταση αλληλέγγυων, κατέλαβαν το μηχανογραφικό κέντρο της εταιρείας, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έκδοση των τιμολογίων με τα χαράτσια. Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να καλέσουν άμεσα τον εισαγγελέα με αποτέλεσμα να λήξει η κατάληψη στις 13/10/11, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η εκτύπωση των λογαριασμών σε άλλους χώρους, με κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Σαν άνεργοι και κομμάτι των καταπιεσμένων, στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των εργαζομένων της ΔΕΗ και τους καλούμε απλά να υλοποιήσουν όλα όσα έχουν πει, επιλέγοντας έτσι αν θα σταθούν στο πλευρό της κοινωνίας με τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους φτωχούς ή θα σταθούν στο πλευρό του κράτους με την τρόικα και το ΔΝΤ. Κι επειδή γνωρίζουμε καλά, ότι σε αυτή την ανελέητη επίθεση, τα κόλπα και τα τεχνάσματα του κράτους δεν έχουν τελειωμό και ίσως βρει τον τρόπο να κόψει το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά, καλούμε επίσης τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, να σχηματίσουν ομάδες σε συνεννόηση με σωματεία, πρωτοβουλίες ανέργων και άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να επανασυνδέουν το ρεύμα σε όλα τα σπίτια που κόβεται.

Με τέτοιους τρόπους οι κοινωνικοί-εργατικοί αγώνες συνδέονται και συλλογικοποιούνται και γίνεται σαφές, κυρίως για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, ότι μπορούμε να ρυθμίζουμε μόνοι μας τη ζωή μας αφού εμείς είμαστε αυτοί που διαχειριζόμαστε όλα τα μέσα παραγωγής, χωρίς να χρειάζεται κανένας να μας δίνει εντολές και να καρπώνεται τους κόπους της δουλειάς μας.
  • Όχι στο ειδικό τέλος ακινήτων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα σπίτι. Άμεση επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
  • Καμία αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κράτος-τρόικα-ΔΝΤ

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων για τη δημιουργία Σωματείου Βάσης Ανέργων (ΣΩ.Β.Α.)
http://swbanergwn.blogspot.com
somateioanergon@yahoo.com