ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩ.Β.Α


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 25/6/2012

 
Το παρόν κείμενο αποτελεί τοποθέτηση της γενικής συνέλευσης του Σωματείου Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων ( ΣΩ.Β.Α ) σχετικά με όσα καταλογίζονται στο σωματείο από τέσσερα  αποχωρήσαντα μέλη του. Η αναγκαιότητα για μία δημόσια τοποθέτηση προέκυψε από την ανησυχία πως το γραπτό κείμενο εναντίον του σωματείου που διακινούν  τα μέλη που αποχώρησαν,  καθώς και οι φήμες που δυστυχώς συνεχίζουν να διαδίδουν συσκοτίζει τη δομή και τη λειτουργία του σωματείου, ενοχοποιεί τη συμμετοχή συγκεκριμένων συναδέλφων στο ΣΩ.Β.Α. και με αυτό τον τρόπο πιθανόν υποθηκεύει το μέλλον του σωματείου καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετέχει σε κινηματικές πρωτοβουλίες μαζί με άλλες συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων .

   Σε πρώτο χρόνο επιλέξαμε να  μην απαντήσουμε σε αυτήν τη συκοφαντική επίθεση τόσο για κινηματικούς λόγους όσο και επειδή θεωρούμε πως άλλος πρέπει να είναι ο ρόλος και η λειτουργία  ανοικτών συνδικαλιστικών δομών όπως τα σωματεία βάσης. Το γεγονός όμως πως μετά από επτά μήνες τα μέλη του σωματείου μας συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα με ανυπόστατες φήμες και λασπολογίες μας αναγκάζει να πάρουμε δημόσια θέση καταγγέλλοντας όσους  με ψέματα και κουτσομπολιά υπονομεύουν τη λειτουργία του σωματείου καθώς και όσους άκριτα τα υιοθετούν και τα αναπαράγουν.

   Όσον αφορά λοιπόν την αποχώρηση τεσσάρων μελών του σωματείου στα μέσα Δεκέμβρη του 2011 και τα όσα ακολούθησαν αυτής δηλώνουμε τα εξής: οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εξαρχής λειτούργησαν ως παρέα με ιδιοκτησιακή αντίληψη πάνω στο σωματείο απαξιώνοντας αποφάσεις συνελεύσεων που δεν τους ήταν αρεστές και προσπαθώντας να επιβάλουν τη “γραμμή” τους Όταν διαπίστωσαν πως αυτό δεν ήταν εφικτό αρχικά προσπάθησαν να διαλύσουν τις συνελεύσεις με τη στάση τους και όταν δεν το κατάφεραν ούτε αυτό αποχώρησαν. Εκ των υστέρων συνέταξαν  ένα υβριστικό-συκοφαντικό κείμενο εναντίον του ΣΩ.Β.Α. το οποίο φρόντισαν να διανείμουν σε διάφορους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους συνοδεύοντας το με πλήθος κακόβουλα προφορικά σχόλια και κουτσομπολιά.

   Επί της ουσίας υπενθυμίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η οργάνωσή μας σε ένα σωματείο βάσης  προέκυψε από την κοινή μας πεποίθηση ότι η οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά πρέπει να λάβει αντι-ιεραρχική, οριζόντια και ομοσπονδιακή μορφή.  Θεωρούμε πως οι άνεργοι αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης και προτάσσουμε την οργάνωση των ανέργων στα σωματεία τους. Έτσι δεν αντιμετωπίζουμε ανταγωνιστικά τις επιτροπές ανέργων διάφορων σωματείων ως προς το ΣΩ.Β.Α., όμως  λόγω τόσο της τρομερά χαμηλής συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και της ύπαρξης γραφειοκρατικών σωματείων που συνηθίζουν να διαγράφουν τους ανέργους από μέλη τους, θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη ενός διακλαδικού σωματείου ανέργων.

            Όπως και σε κάθε σωματείο η λειτουργία του ΣΩ.Β.Α. διέπεται από το καταστατικό του, που αποτελεί την καταγεγραμμένη μορφή οργάνωσής του. Μέλος του σωματείου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε άνεργος ή επισφαλώς εργαζόμενος ανεξαρτήτως φύλου, φυλής  και  πολιτικών ή θρησκευτικών  πεποιθήσεων  αποδέχεται τον αντι-ιεραρχικό τρόπο λειτουργίας του και τον ταξικό προσανατολισμό του όπως προκύπτουν από τις γραπτές αρχές λειτουργίας του. Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΣΩ.Β.Α. είναι η δημόσια ανακοινωμένη τακτική του συνέλευση στην οποία όλα τα μέλη μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας συναποφασίζουν και επωμίζονται ισότιμα τις ευθύνες της υλοποίησης των αποφάσεών τους.

Προσκαλούμε οποιοδήποτε συνάδελφο να συμμετέχει στην εσωτερική ζωή του σωματείου για να διαπιστώσει τα παραπάνω  με βάση την προσωπική του εμπειρία και κρίση. Από εδώ και εμπρός οποιαδήποτε διασπορά φημών και λάσπης εναντίον του ΣΩ.Β.Α. δε θα γίνεται ανεκτή και θα απαντιέται πολιτικά, ανοικτά και δημόσια.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ( ΣΩ.Β.Α. )